Scroll Top

Kasteel De Bocht

Wellicht heb je vanuit de verte al een torentje fier boven het groen en de Rupeldijk zien uitpriemen. Het torentje hoort bij het kasteel den Bocht, gelegen in een bocht van De Rupel.

Dit kasteeltje was echter niet het eerste bouwwerk op deze plaats. Op een 16de eeuwse kaart zijn er reeds twee omwalde hoeven te zien, hoeve De Bocht en een oude stenen vesting Steendere, die volgens sommigen zelfs dateert uit de Romeinse tijd. Restanten hiervan kan je erkennen als een grote waterplas vlak achter de Rupeldijk.

De omwalde hoeve De Bocht bleef bestaan als speel-of lusthuis en jachtpaviljoen van de graven van Hoorn. Op het einde van de 17de eeuw is het kasteeltje echter vervallen en komt eind 18de eeuw in handen van de familie De Meester-De Betzenbroek.

De nieuwe eigenaars lieten in 1812 het vervallen kasteeltje afbreken en bouwden op deze plaats het huidige classicistisch kasteel den bocht. De belangrijkste telg uit deze familie was Jan Frans de Meester de Bocht, van 1818 tot aan zijn dood in 1881 burgemeester van Heindonk. Hij is het die het kasteeltje vergroot met de zo gekende neogotische toren. Bouwmaterialen waren ook in die tijd niet goedkoop waren en dus werd het torentje met materiaal van de oude kerk van Boom opgetrokken.

In 1941 werd het kasteeltje door de familie de Meester-de Bocht verkocht aan Clement De Rooster. Ook hij verbouwde het kasteeltje en voorzag de inkom met een statig portiek met zuilen. Clement de Rooster was echter rijk geworden door economische collaboratie met de Duitse bezetter. Na de oorlog werden al zijn eigendommen, waaronder dus ook dit kasteeltje verbeurd verklaard.

Het kasteel werd vanaf 1960 eigendom van het ministerie van openbare werken. Het stond gedurende meerdere decenia leeg en kwam daardoor snel in verval. Het bijhorende domein van zo’n 4 ha groot werd in de jaren ‘70 van de vorige eeuw gebruikt als zandwinningsgebied voor de aanleg van de E-19 en voor het dempen van een aantal verlaten kleigroeven in de Rupelstreek. Zo ontstonden de recreatievijver de Bocht en de watersportbaan Hazewinkel.

In 1994 werd het kasteeltje openbaar verkocht. Ondertussen werd het kasteeltje door de nieuwe eigenaars grondig gerestaureerd. Het torentje dat zich in een erbarmelijke toestand bevond, werd hiervoor van het dak gehaald.

In 2009, na bijna 10 jaar, werd het torentje, met een gewicht van bijna 3 ton, weer op de torenconstructie gehesen en zo kreeg het kasteeltje terug zijn bekroning. Als je passeert in Heindonk, neem dan zeker ook een kijkje op de begraafplaats van Heindonk met het monumentale grafmonument van de Meester-de Bocht, ooit de trotse eigenaar en bewoner van dit kasteel.

Praktische info

Heindonkstraat 23-25, 2830 Willebroek