Willebroek...

Willebroek is gelegen in het Scheldeland, in de provincie Antwerpen en is de naaste buur van de stad Mechelen. Met zowel Brussel als Antwerpen op slechts een kwartiertje rijden, kan Willebroek uiterst centraal en makkelijk bereikbaar worden genoemd.

De gemeente bestaat uit Willebroek en de deelgemeenten Blaasveld, Tisselt en Heindonk en het gehucht Klein-Willebroek. Door het scala aan water en groen kan Willebroek als een echte aantrekkingspool voor natuurliefhebbers worden aangezien.

Met haar blauwe aders…

DSC_2847A

Doordat Willebroek helemaal rond het Zeekanaal Brussel-Schelde gebouwd is en door de aangrenzende Rupel, kunnen deze blauwe aders de levensbron van de gemeente worden genoemd. Dit uitte zich voornamelijk in het idyllische schippersgehucht Klein-Willebroek dat met zijn jachthavens en natuurgebieden vandaag nog steeds het Willebroekse Friesland wordt genoemd.

Ook de oprichting van papierfabriek De Naeyer die Willebroek mee op de kaart zette, werd mede bepaald door de aanwezigheid van het Kanaal. Niet alleen was er veel water nodig tijdens de papierproductie, ook de aansluiting naar Brussel en Antwerpen was niet onbelangrijk. De restanten van deze papierfabriek en andere industriële actoren aan deze vruchtbare waterwegen zijn bepalend voor ons nautisch-industrieel erfgoed.

Vandaag kunnen fietsers en wandelaars vanop de dijken en over de bruggen genieten van het water en de fauna en flora waardoor Willebroek omgeven is.

En groene longen...

Het provinciedomein Broek De Naeyer en het Broek in Blaasveld vormen, samen met de verschillende parken waaronder kasteeldomein Bel-Air en park ‘Den Blijk’, de groene longen van Willebroek.

Deze gebieden bieden de ultieme recreatiemogelijk voor iedereen die graag in de natuur wil vertoeven.

nature-walk

Het Hart van het Vaartland.